Olasz
ihletésű csicseriborsós tészta
Egyik
hétvégén mindketten haza mentünk Zsámbékra a szüleinkhez. A zsámbéki ház
pontosan olyan, amilyennek a szmogban fuldokló városi ember az ideális vidéki
lakóhelyet elképzeli: nagy kert panorámával és gyümölcsfákkal. Nyáron anyukánk
bio zöldségeket, és gyümölcsöket termeszt, télen meg a piacról szerez be
mindenféle házi csodát. Tehát a hazatérés egyben azt is jelenti, hogy a sarki
kisboltban beszerezhetetlen különlegességekből főzhetünk hedonista fogásokat.
Erre még rátesz
egy lapáttal, hogy karácsonyra kaptunk ajándékba egy növényi tejkészítő gépet,
ami bármilyen gabonából/magból varázslatos tejhelyettesítőt főz. Két húgunk is
tejérzékeny, és mi sem használunk tejtermékeket, így gyakorlatilag egész nap
berreg a turmixgép szerű készülék. Egymás után gyártja az olyan
különlegességeket, mint a dió-, zab-, árpa-, mandula… tej/tejszín.
Ez a recept
kesudiótejszínből készült, ezért otthon nem rekonstruálható, de már csak az
érdekesség kedvéért is felraktuk a blogra. Nem olyan mindennapos alapanyagokból
van mint az eddigi receptek, de különleges alkalmakra mindenképpen megéri
kipróbálni.
öszetevők:
1 konzerv
csicseriborsó
1,5 bögre
kesudió tejszín (vagy bármilyen egyéb tejszín)
1 kis fej
hagyma
olasz
fűszerkeverék: (oregánó, bazsalikom, bors, rozmaring, kakkukfű, petrezselyem),
szerecsendió, fokhagyma
250 g tészta
(mi spenótosat használtunk)
grillezhető
zöldségek (répa, brokkoli…)
zöldsaláta
citrom
salátaolaj
Elkészítés:
A tésztához
egy fazéknyi sós olajos vizet feltettük főni, amikor felforrt beleöntöttük a
száraz tésztát. Kb. 10 perc főzés után
leszűrtük.
A szósz hoz
felaprítottuk a hagymát, és megdinszteltük, majd belekevertük a csicseriborsót,
a tejszínt, és a fűszereket. Kicsit összefőztük, mielőtt leszedtük a tűzről.
A
grillzöldségeket vékony szeletekre vágtuk, és felforrósított serpenyőben kis
olajon megpirítottuk őket (felszeletelt fokhagymát is grilleztünk a salátába, a
pirított foghagyma nagyon jó ízű, és kevésbé agresszív a szaga, mintha nyersen
használjuk). A grillzöldségeket kihűtöttük, és összekevertük a citrommal, a
zöldsalátával és a salátaolajjal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése