2017. február 17., péntek

Olasz ihletésű csicseriborsós tészta


Egyik hétvégén mindketten haza mentünk Zsámbékra a szüleinkhez. A zsámbéki ház pontosan olyan, amilyennek a szmogban fuldokló városi ember az ideális vidéki lakóhelyet elképzeli: nagy kert panorámával és gyümölcsfákkal. Nyáron anyukánk bio zöldségeket, és gyümölcsöket termeszt, télen meg a piacról szerez be mindenféle házi csodát. Tehát a hazatérés egyben azt is jelenti, hogy a sarki kisboltban beszerezhetetlen különlegességekből főzhetünk hedonista fogásokat.
Erre még rátesz egy lapáttal, hogy karácsonyra kaptunk ajándékba egy növényi tejkészítő gépet, ami bármilyen gabonából/magból varázslatos tejhelyettesítőt főz. Két húgunk is tejérzékeny, és mi sem használunk tejtermékeket, így gyakorlatilag egész nap berreg a turmixgép szerű készülék. Egymás után gyártja az olyan különlegességeket, mint a dió-, zab-, árpa-, mandula… tej/tejszín.
Ez a recept kesudiótejszínből készült, ezért otthon nem rekonstruálható, de már csak az érdekesség kedvéért is felraktuk a blogra. Nem olyan mindennapos alapanyagokból van mint az eddigi receptek, de különleges alkalmakra mindenképpen megéri kipróbálni.

öszetevők:

1 konzerv csicseriborsó
1,5 bögre kesudió tejszín (vagy bármilyen egyéb tejszín)
1 kis fej hagyma
olasz fűszerkeverék: (oregánó, bazsalikom, bors, rozmaring, kakkukfű, petrezselyem), szerecsendió, fokhagyma
250 g tészta (mi spenótosat használtunk)
grillezhető zöldségek (répa, brokkoli…)
zöldsaláta
citrom
salátaolaj


Elkészítés:

A tésztához egy fazéknyi sós olajos vizet feltettük főni, amikor felforrt beleöntöttük a száraz tésztát.  Kb. 10 perc főzés után leszűrtük.
A szósz hoz felaprítottuk a hagymát, és megdinszteltük, majd belekevertük a csicseriborsót, a tejszínt, és a fűszereket. Kicsit összefőztük, mielőtt leszedtük a tűzről.
A grillzöldségeket vékony szeletekre vágtuk, és felforrósított serpenyőben kis olajon megpirítottuk őket (felszeletelt fokhagymát is grilleztünk a salátába, a pirított foghagyma nagyon jó ízű, és kevésbé agresszív a szaga, mintha nyersen használjuk). A grillzöldségeket kihűtöttük, és összekevertük a citrommal, a zöldsalátával és a salátaolajjal.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése