2016. december 5., hétfő

Adventi cukormentes aszalt szilva torta



Adventi cukormentes aszalt szilva torta


Tavaly decemberben Margit esküvőjére magunk sütöttünk tortát. A torta több emeletből állt, és mivel két húgunk is tejérzékeny, az egyik szintet tejmentesre kellett csinálnunk. Ekkor fedeztük fel ezt az aszalt szilva krémet, amit most egy másik tortához hasznosítottunk fel és megállapíthatjuk, hogy ez a krém esküvőn és adventben egyaránt megállja a helyét.

Összetevők:

Tortalaphoz:

  • 1,5 bögre aprószemű zabpehely
  • 1 ek. margarin

Aszalt szilvás krémhez:

  • 200 g aszalt szilva
  • 1 hibiszkuszos gyümölcstea filter
  • 1 ek. keményítő
  • narancshéj, fahéj, egész szegfűszeg

Mákréteghez:

  • 1 bögre darált mák
  • 1 narancs héja és kifacsart leve
  • kevés almalé
  • fahéj

Elkészítés:

  1. A zabot leöntöttük annyi vízzel, ami elfedi. Hozzáadtuk a margarint, és 1,5 percig mikróztuk. Összekevertük, hogy a margarin egyenletesen elolvadjon benne. Amikor kicsit kihűlt kiszedtük a tálkából: gyúrható, homogén tészta lett belőle, a kezünkkel szétlapítottuk akkorára, amekkora a tortaforma alapja. Ezután magas hőfokra állítottuk a sütőt és kb. 15-20 percig sütöttük. Az a lényeg, hogy az állaga végül olyasmi legyen, mint a zabkekszé.
  2. Az aszalt szilvát egy edényben feltettük főni 2,5-3 bögre vízzel, belelógattuk a gyümölcstea filtert és beledobtunk pár szem szegfűszeget. Miután felforrt kisebb lángon addig rotyogtattuk, amíg a szilvák már elkezdtek szétmállani. Ekkor kihalásztuk belőle a filtert meg a szegfűszeg darabokat, megszórtuk fahéjjal és narancshéjjal, kevergetés közben hozzáadtuk a kevés vízben feloldott keményítőt. Amikor már szép egyenletes krém állagúra kevertük, leszedtük a tűzről.
  3. A mákot egy tálba öntöttük, hozzáadtuk a narancs lereszelt héját és a kifacsart levét, az almalevet, megszórtuk fahéjjal és összekevertük. Egy kis ideig hagytuk állni, hogy a mák teljesen felszívja a leveket.
  4. Amikor a zabkeksz alap ropogósra sült, kiszedtük a sütőből, a tortaforma aljába tettük, majd egyenletesen eloszlattuk rajta először a mákos, utána az aszalt szilvás réteget. Díszítésnek egy különleges gyümölcsből vágtunk formákat a tetejére:  sharon-gyümölcs/ hurma, avagy khaki szilva, ki milyen néven ismeri (egyik név debilebb, mint a másik..).




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése