2016. december 1., csütörtök

Quesadilla improvizáció




Quesadilla improvizáció





Mostanság  minden bokorban találkozhatunk olyan videókkal, amik meg akarják téríteni a húsevőket a vegán hitre: egybe pürésített kismalac, levágott szárnyú pár napos pipike, vérben hányva fetrengő tehén… és még sorolhatnánk. Miközben a quesadilla háromszögeket ettük, arról beszélgettünk, hogy mennyire nem ezért kaptunk rá a vegán konyhára.
Ha rákényszerítjük magunkat, hogy egyes összetevőket kicseréljünk , egy idő után elszabadul a fantáziánk. Olyan étel variációkat találunk ki, amik sose jutottak volna eszünkbe, ha megcsinálhatjuk az eredeti receptet hússal és sajttal…
Azt ajánljuk, hogy ne azért süssétek ezt a quesadillát a hagyományos helyett, mert nem kell kivégezni hozzá egy állatkertet, hanem mert FINOM!

Tippek:

  • Mindenféle magból könnyen készíthetünk tejtermék utánzatokat úgy ahogy a mogyoróból itt sajtot csináltunk (ha tejföl/joghurt állagút szeretnénk kapni, akkor nem kell besűríteni keményítővel). Minden maggal más-más különleges ízvilágot érhetünk el, sajt/tejfölevőknek is érdemes ezzel kísérletezni!
  • A quesadilla háromszögeket paradicsomszószba mártogattuk, ez az egyszerű szószrecept házi ketchup-pótlónak is tökéletes (a szombati el clássico alatt, valamibe mégiscsak mártogatni kell a sült krumplit).



Összetevők (2 quesadilla-hoz):


Tortillához:
  • 2 bögre rozsliszt
  • só, víz
Töltelékhez:

  • 2 kicsi padlizsán
  • 2 marék beáztatott/konzerv bab
  • só, bors, pirospaprika, fokhagyma
Mogyorósajthoz
  • 125 g földimogyoró
  • 1 ek. keményítő
  • kurkuma, kardamom, római kömény, bors, fokhagyma

Szószhoz:
  • ½ hagyma
  • 1 kis konzerv sűrített paradicsom
  • 1 bögre paradicsomlé
  • garam masala fűszerkeverék
  • 1 ek citromlé
  • 1kk méz
  • petrezselyem
Elkészítés:
  1. A mogyorót, és a babot két külön lábasban feltettük főni sós vízben. Amikor felforrt, akkor kis lángon rotyogtattuk tovább (minkét lábosnak kellet kb. 20 perc főzés).
  2. A padlizsánt felkockáztuk, megsóztuk, és nagy lángon fedett serpenyőben barnára pirítottuk.
  3. A szószhoz a hagymát olajon karamellizáltuk, hozzáadtuk a többi összetevőt, és egy kis ideig főztük még az egészet, és kész!
  4. Összegyúrtuk a tésztát a tortillákhoz (kevés vízre volt csak szükség, hogy viszonylag kemény és jól nyújtható legyen a tészta).
  5. Eközben a mogyoró már eleget főtt: a víz nagy részét leöntöttük róla és robotgéppel pépes állagúra turmixoltuk. Hozzáadtuk a vízben feloldott keményítőt, a fűszereket, kis lángon besűrítettük. Megvártuk míg kicsit kihűl, majd sajtokat formáztunk belőle és a hűtőbe tettük.
  6. A babokról szintén leöntöttük a vizet, villával szétnyomkodtuk őket, fűszereztük és összekevertük a pirított padlizsánnal.
  7. A tortilla tésztát négy gombócra osztottuk, egyenként kinyújtottuk őket a lehető legvékonyabbra. Jó forróra hevített serpenyőn mindegyiknek megsütöttük az egyik oldalát.
  8. Fogtunk egy tortillát, a sült felét megkentük a töltelék felével, pár szelet „sajtot” tettünk rá, majd jöhetett a tetejére a másik tortillalap, sületlen felével kifelé. Forró serpenyőn megsütöttük a megtöltött tortilla mindkét külső, nyers felét. Ugyanígy összeállítottuk a másik quesadillát is.
  9. Pizzához hasonló módon szeletekre vágtuk a quesadillákat, hogy kényelmesen lehessen mártogatni a paradicsomszószba. A saláta jól megy hozzá kísérőnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése