Quesadilla improvizáció
Mostanság minden
bokorban találkozhatunk olyan videókkal, amik meg akarják téríteni a húsevőket
a vegán hitre: egybe pürésített kismalac, levágott szárnyú pár napos pipike,
vérben hányva fetrengő tehén… és még sorolhatnánk. Miközben a quesadilla
háromszögeket ettük, arról beszélgettünk, hogy mennyire nem ezért kaptunk rá a
vegán konyhára.
Ha rákényszerítjük magunkat, hogy egyes összetevőket
kicseréljünk , egy idő után elszabadul a fantáziánk. Olyan étel variációkat
találunk ki, amik sose jutottak volna eszünkbe, ha megcsinálhatjuk az eredeti
receptet hússal és sajttal…
Azt ajánljuk, hogy ne azért süssétek ezt a quesadillát a hagyományos
helyett, mert nem kell kivégezni hozzá egy állatkertet, hanem mert FINOM!
Tippek:
- Mindenféle magból könnyen készíthetünk tejtermék utánzatokat úgy ahogy a mogyoróból itt sajtot csináltunk (ha tejföl/joghurt állagút szeretnénk kapni, akkor nem kell besűríteni keményítővel). Minden maggal más-más különleges ízvilágot érhetünk el, sajt/tejfölevőknek is érdemes ezzel kísérletezni!
- A quesadilla háromszögeket paradicsomszószba mártogattuk, ez az egyszerű szószrecept házi ketchup-pótlónak is tökéletes (a szombati el clássico alatt, valamibe mégiscsak mártogatni kell a sült krumplit).
Összetevők (2 quesadilla-hoz):
Tortillához:
- 2 bögre rozsliszt
- só, víz
Töltelékhez:
- 2 kicsi padlizsán
- 2 marék beáztatott/konzerv bab
- só, bors, pirospaprika, fokhagyma
Mogyorósajthoz
- 125 g földimogyoró
- 1 ek. keményítő
- kurkuma, kardamom, római kömény, bors, fokhagyma
Szószhoz:
- ½ hagyma
- 1 kis konzerv sűrített paradicsom
- 1 bögre paradicsomlé
- garam masala fűszerkeverék
- 1 ek citromlé
- 1kk méz
- petrezselyem
Elkészítés:
- A mogyorót, és a babot két külön lábasban feltettük főni sós vízben. Amikor felforrt, akkor kis lángon rotyogtattuk tovább (minkét lábosnak kellet kb. 20 perc főzés).
- A padlizsánt felkockáztuk, megsóztuk, és nagy lángon fedett serpenyőben barnára pirítottuk.
- A szószhoz a hagymát olajon karamellizáltuk, hozzáadtuk a többi összetevőt, és egy kis ideig főztük még az egészet, és kész!
- Összegyúrtuk a tésztát a tortillákhoz (kevés vízre volt csak szükség, hogy viszonylag kemény és jól nyújtható legyen a tészta).
- Eközben a mogyoró már eleget főtt: a víz nagy részét leöntöttük róla és robotgéppel pépes állagúra turmixoltuk. Hozzáadtuk a vízben feloldott keményítőt, a fűszereket, kis lángon besűrítettük. Megvártuk míg kicsit kihűl, majd sajtokat formáztunk belőle és a hűtőbe tettük.
- A babokról szintén leöntöttük a vizet, villával szétnyomkodtuk őket, fűszereztük és összekevertük a pirított padlizsánnal.
- A tortilla tésztát négy gombócra osztottuk, egyenként kinyújtottuk őket a lehető legvékonyabbra. Jó forróra hevített serpenyőn mindegyiknek megsütöttük az egyik oldalát.
- Fogtunk egy tortillát, a sült felét megkentük a töltelék felével, pár szelet „sajtot” tettünk rá, majd jöhetett a tetejére a másik tortillalap, sületlen felével kifelé. Forró serpenyőn megsütöttük a megtöltött tortilla mindkét külső, nyers felét. Ugyanígy összeállítottuk a másik quesadillát is.
- Pizzához hasonló módon szeletekre vágtuk a quesadillákat, hogy kényelmesen lehessen mártogatni a paradicsomszószba. A saláta jól megy hozzá kísérőnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése