Pepita
vegán pizza
Gondolkodott-e
már valaki azon, hogy miért kerek a pizza? A kerek forma igazából egyáltalán
nem praktikus: se a tepsit, se a dobozt nem tölti ki. Egy idős rokonunk, aki
két világháborút is megélt, soha nem volt hajlandó kerekre csinálni a pizzát,
hiszen akkor az üresen maradt tepsi részekre feleslegesen fűtjük a sütőt.
De tulajdonképpen
miért lenne négyszögletes a pizza? Hiszen a kerek a legtermészetesebb és
legősibb forma: a nap, a hold, a kavicsok, a tavak… Egyáltalán, mi az, ami a természetben
négyzet alakú?
Persze nem
kell a dolgot túlmisztifikálni. De nem kizárt, hogy a pizza teljességre törekvő
formája belejátszik abba, hogy manapság annyi ember számára jelenti a
gasztronómia csúcsát.
Egy verset
is szeretnénk a recept mellé ajánlani: Borges A Hold című versét. A pizza meg a
hold csak nagyon távoli rokonságban vannak, de olyan szép ez a vers, hogy
akármilyen lazán is kapcsolódik a témánkhoz, megragadtuk az alkalmat, hogy
összekapcsoljuk a kettőt:
A
Hold
Mennyi magány van fakó aranyában.
Éjeink holdja már nem az a hold,
mit Ádám látott. Az emberi esték
nagy századai csordultig betöltik
ősi zokogással. Nézd. A te tükröd.
Somlyó György fordítása
Összetevők:
Tésztához:
- · 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- · 1 ek. olívaolaj
- · só, cukor, élesztő
Paradicsomszószhoz:
- · 50 g sűrített paradicsom
- · fűszerek: bazsalikom, oregánó, rozmaring, bors, kakukkfű, fokhagyma
- · só
A
vegán besamel mártáshoz:
- · 1 bögre szójatej
- · 1,5 ek. liszt
- · fűszerek: szerecsendió, bors, fokhagyma, bazsalikom
Feltétek:
- · kukorica
- · gomba
- · lila hagyma
- · tökmag
- · rukkola
Elkészítés:
- Összegyúrtuk a tésztát a pizza alaphoz: csak kevés vizet adtunk hozzá, hogy jó ruganyos maradjon. Amikor elkészült, letakartuk egy konyharuhával, amíg megkelt. Ezután kettészedtük és a lehető legvékonyabbra nyújtottuk őket és sütőpapírral bélelt tepsikre helyeztük.
- Ekkor előmelegítettük a sütőt 200 C⁰-ra.
- A fűszereket összekevertük a sűrített paradicsommal és egy kevés vízzel hígítottuk.
- A besamel mártáshoz kis lángon felmelegítettük a szójatej nagy részét. A maradékot a liszttel csomómentesre kevertük és megfűszereztük, majd beleöntöttük a forró szójatejbe. Addig kevergettük, amíg besűrűsödött.
- Az egyik pizza lapra ráöntöttük a besamel mártást (nem kell megvárni, amíg a mártás kihűl, mert akkor becsomósodhat). Feltétnek kukoricát, gombát, rukkola leveleket és tökmagot tettünk rá.
- A másik pizzát is összeállítottuk: a paradicsomos alapra zöldségeket és vékonyra szeletelt hagymakarikákat raktunk. Mielőtt elkezdtük volna sütni a pizzákat, pár csepp kukorica olajat eloszlattunk a tetejükön, hogy ne égjen meg a feltét.
- Utolsó lépésként körülbelül 15 perc alatt meg is sültek.
Egy nem vegán résztvevő véleménye:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése