2016. november 5., szombat

Multikulturális rózsaablak pite



Klubunk nagy büszkeségére ez az első ételkölteményünk, amit teljesen önállóan találtunk ki, és állítottunk össze. Ráadásul a végeredmény meglepő módon még szép is lett. A pite valószínűleg kissé identitászavaros, mert föld majd minden országának konyhája fellelhető benne.

Tippek:
·         Első úti célunk egy ázsia diszkont volt, mindenkinek szeretettel ajánljuk furcsaságok beszerzésére: az amúgy borsos árú konzerv kókusztejet itt jóval olcsóbban tudtuk megvenni.
·         A curry fűszerkeveréket magunknak állítottuk össze, így erősebb az íze, és a saját ízlés szerint variálható. A mi kedvenc receptünk: a keverék kb. 2/3-a koriander, római kömény, és kurkuma, a maradék 1/3-ot görögszéna, gyömbér, és kevés szegfűszeg meg bors teszi ki.

Összetevők:

Tésztához:
·         1 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
·         40 g sütőmargarin
·         só, ½ kk kurkuma
·         kevés víz
Töltelékhez:
·         kb. 15 kis fej gomba
·         300 g mirelit zöldbab
·         200 ml konzervdobozos kókusztej
·         2 ek kukoricakeményítő
·         curry fűszerkeverék
Tálaláshoz:
·         kápia paprika
·         rukkola (szezámmaggal, tökmagolajjal és balzsamecettel ízesíthető)

Elkészítés:
  1. A gombát megmostuk, 8 gerezdre vágtuk, és egy serpenyőben kevés olajon, nagy lángon barnára pirítottuk. Érdemes sütés közben megsózni, hogy kiengedje a levét.
  2. A zöldbabot vízben megpároltuk.
  3. Míg a zöldségek főttek összeállítottuk a tésztát. Az alapanyagokat összegyúrtuk, (kemény, jól formázható tészta lesz), egész kevés víz kel bele. A tésztát nagyon vékonyra nyújtottuk. Ekkor már előmelegítettük a sütőt 180 fokra.
  4. A leszűrt zöldbabot és a pirított gombát összekevertük a kókusztejjel, csészényi vízben csomómentesre oldott keményítővel, és a curryvel.
  5. A vékonyra nyújtott tésztával kibéleltünk egy margarinnal kikent jénai tálat, a tölteléket beleöntöttük a tésztába. A tészta széle magasabban volt, mint a töltelék szintje, ebből jött a rózsaablak szerű díszítés. Aki nem érez kedvet a művészkedéshez körbevághatja egyenesen is a tésztát.
  6. Az egészet betettük az előmelegített sütőbe, 15-20 perc alatt megsült.
  7. A kész pitét ízesített rukkola salátával, és paprikadíszítéssel tálaltuk.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése