Multikulturális rózsaablak pite
Klubunk nagy büszkeségére ez az első ételkölteményünk, amit
teljesen önállóan találtunk ki, és állítottunk össze. Ráadásul a végeredmény
meglepő módon még szép is lett. A pite valószínűleg kissé identitászavaros,
mert föld majd minden országának konyhája fellelhető benne.
Tippek:
·
Első úti célunk egy ázsia diszkont volt,
mindenkinek szeretettel ajánljuk furcsaságok beszerzésére: az amúgy borsos árú
konzerv kókusztejet itt jóval olcsóbban tudtuk megvenni.
·
A curry fűszerkeveréket magunknak állítottuk
össze, így erősebb az íze, és a saját ízlés szerint variálható. A mi kedvenc
receptünk: a keverék kb. 2/3-a koriander, római kömény, és kurkuma, a maradék
1/3-ot görögszéna, gyömbér, és kevés szegfűszeg meg bors teszi ki.
Összetevők:
Tésztához:
·
1 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
·
40 g sütőmargarin
·
só, ½ kk kurkuma
·
kevés víz
Töltelékhez:
·
kb. 15 kis fej gomba
·
300 g mirelit zöldbab
·
200 ml konzervdobozos kókusztej
·
2 ek kukoricakeményítő
·
curry fűszerkeverék
Tálaláshoz:
·
kápia paprika
·
rukkola (szezámmaggal, tökmagolajjal és
balzsamecettel ízesíthető)
Elkészítés:
- A gombát megmostuk, 8 gerezdre vágtuk, és egy serpenyőben kevés olajon, nagy lángon barnára pirítottuk. Érdemes sütés közben megsózni, hogy kiengedje a levét.
- A zöldbabot vízben megpároltuk.
- Míg a zöldségek főttek összeállítottuk a tésztát. Az alapanyagokat összegyúrtuk, (kemény, jól formázható tészta lesz), egész kevés víz kel bele. A tésztát nagyon vékonyra nyújtottuk. Ekkor már előmelegítettük a sütőt 180 fokra.
- A leszűrt zöldbabot és a pirított gombát összekevertük a kókusztejjel, csészényi vízben csomómentesre oldott keményítővel, és a curryvel.
- A vékonyra nyújtott tésztával kibéleltünk egy margarinnal kikent jénai tálat, a tölteléket beleöntöttük a tésztába. A tészta széle magasabban volt, mint a töltelék szintje, ebből jött a rózsaablak szerű díszítés. Aki nem érez kedvet a művészkedéshez körbevághatja egyenesen is a tésztát.
- Az egészet betettük az előmelegített sütőbe, 15-20 perc alatt megsült.
- A kész pitét ízesített rukkola salátával, és paprikadíszítéssel tálaltuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése