2016. november 20., vasárnap

Sült salátás zöldségörvény



Ismét kedvet kaptunk a közös főzéshez. Miután túléltük a bevásárlást, felcipeltük a zöldségeket Dorottya 8. emeleti lakására. Rögön a konyha felé vettük az irányt, közben Aliz babát szabadon engedtük a nappaliban, gondosan körbekerítve biztonságos plüssjátékokkal. Mint ahogy az lenni szokott a tündi-bündi macikat és nyuszikat fél perc alatt letudta, és nekiindult, hogy valami érdekeset is keressen magának. Talált is: még csak a zöldségpucolásnál tartottunk, amikor ő már nekiesett a seprű fejének. Miután megfosztottuk őt a porcica-lakomától kénytelen volt újabb zsákmány után nézni. A tofu pirítása közben halk neszre lettünk figyelmesek a kamra felől: valaki rág. Nem egy egér: Aliz mindenkinél előbb találta meg a földre esett magvakat. Ezeket ugyan kibányásztuk a szájából, de talált magának mást: cipőfűzőt, vécéajt, fejhallgató, kábeleket.. Egyszóval mindent, mi szem-szájnak ingere. A századik kör után végre megtaláltuk a kulcsot Alíz lelki békéjéhez: a sütés utolsó fél órájában egy habverőt szemlélt boldogan és EGY HELYBEN.






Megjegyzések:

  • Fogyasszatok mellé bátran Hundertwassert, az étel látványát az ő metszetei ihlették. Képei ugyanolyan boldogsághullámokat okoznak, mint egy tál színes zöldség. 
  • Ennek a fogásnak egyik előnye, hogy nagyon alacsony a kalóriatartalma. Fogyókúrások is nyugodt szívvel teleehetik vele magukat!

Összetevők 3 főre:
Az egytálételhez:

  • egy bögre kuszkusz
  • 3 vastag cikkely sütök
  • 2 szál póréhagyma
  • 2 marok földimogyoró
  • piros paprika, római kömény, só, bors
  • 2 (180 g-os) csomag tofu

A sült salátához:


  • 3 szál póréhagyma
  • 1 kisebb fej cékla
  • 1 idared alma
  • 2/3 fej lilakáposza
  • (színes) bors, szerecsendió, fokhagymapor
  • kevés ciromlé és olívaolaj

Elkészítés:

  1. A sülsalátához összevágtuk a céklát, a pórét és a káposztát, leöntöttük olívaolajjal, megszórtuk a fűszerekkel. Összekevertük, és ment a jó forróra előmelegített sütőbe.
  2. Amíg a saláta szaunázott, nekiláttunk a az egytálételnek: a kuszkuszt két bögre vízzel leöntöttük, és hagytuk főni. Egy felforrósított serpenyőben megpirítottuk a felkockázott tofut, a sütőtököt megszabadítottuk a héjától, és feldaraboltuk, a pórékat is karikára vágtuk.
  3. A pirított tofut félre tettük, és ugyanabban a serpenyőben először nagy lángon barnára pirítottuk a sütőtököt, majd a pórékarikákkal együtt kis lángon addig sütöttük, míg az egész majdnem egybefüggő masszává alakult. Ekkor összekevertük a három összetevőt, a megdagadt kuszkuszt, a pirított tufut, és a sütőtök masszát a fűszerekkel, megsóztuk.
  4. Időközben megsült a saláta (akkor jó, ha már feketés a felső pár zöldség), kivettük, megciromoztuk, és hagytuk kicsi hűlni.
  5. A salátát és az egyálételt spirálba komponáltuk egy nagy tálon, és rukkolával díszítettük.
Nyami!!!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése