Túlgondolt
vöröslencse falafel
És eljött az újabb főzőtalálkánk ideje. Előre leegyeztetett időpontban nekiindultunk a közeli szupermarketnek, levadászni minden fontos alapanyagot. Már csak egy kérdés maradt: mit akarunk sütni? Merthogy ezen egyikőnknek sem jutott eszébe elgondolkodni. "Csináljunk valami tortillába csavarhatót!"-hangzott a csatakiáltás. Hamarosan azonban rá kellett ébrednünk, hogy egy tortillába szinte mindent bele lehet csavarni. A problémát gyakorlatiasan oldottuk meg: lesz, ami lesz alapon felvásároltuk az összes kedvenc összetevőnket. A végeredmény még a vártnál is csodásabb fogás lett.
Íme tehát a bazi nagy török lagzi, a Hínár klub feldolgozásában.
Tippek:
- Ételünk a gyrosfélék családjába sorolható, tehát finoman fogalmazva sem randikaja. Fogyasztását csak igaz barátok körében ajánljuk: falafelhez méltó módon csöpög, maszatol és szétesik.
- Bár a falafel receptünk csak néhány ponton emlékeztet az étel közismert formájára, azért a török hangulatot megteremtettük hozzá egy kis zenével: https://www.youtube.com/watch?v=Kl5fohd5jps. Aki kedvet kap a hastánchoz, ne tartsa vissza magát!
Összetevők 2 adaghoz:
A tortillához:
- másfél bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
- 3 ek. kölesliszt
- só, víz
Vöröslencse falafelhez:
- fél bögre lencse
- 2 bögre víz
- fél vöröshagyma
- 2 ek. mustár
- kevés zabpehely (finom szemű)
- kevés teljes kiőrlésű búzaliszt
- só, bors, chili
Öntethez:
- kb. 100 g napraforgómag
- víz
- citrom, fokhagyma, pirospaprika, bors
A tortilla kitöltéséhez:
- 1 natúr tofu
- 5 db kisebb zellerszár
- szezámmag
- paradicsom
- jégsaláta
Elkészítés:
- A vöröslencsét leöntöttük vízzel és feltettük főni. Kb 15 perc alatt lett készen. A napraforgómagokat nem túl erős tűzön addig pirítottuk, amíg picit meg nem barnultak. Ezután annyi vízzel, amennyi pont elfedte, nagy lángon felforraltuk.
- A főtt lencséhez hozzákevertük a fűszereket, a felkockázott hagymát, a mustárt, és annyi zabpelyhet, meg lisztet, amennyi felszívja a maradék főzőlevet. Fasír állagú, formázható trutyit kaptunk.
- A tofut, és a zellerszárat feldaraboltuk, és nagy lángon megpirítottuk. A szezámmagot csak a legvégén kell hozzátenni, mert különben könnyen szétég.
- Ekkorra már megduzzadt a napraforgómag a vízben. A vizes napraforgómagot pár csepp citrommal, a fűszerekkel és a sóval együtt simára turmixoltuk. Elsőre lehet, hogy furcsán hangzik, de ez így egy joghurt állagú, különleges ízű öntet lett. (Kifejezetten jót tett neki, hogy hagytuk 10 percig állni.)
- A tortillákhoz ruganyos, jól nyújtható tésztát gyúrtunk, ketté szedtük két gombócba. Egy serpenyőt tűzforróra hevítettünk, vékonyra nyújtottuk a tésztagombócokat, és egymás után mindkét oldalukon megsütöttük őket. A nagyon forró serpenyő a legfontosabb: ettől lesz hajlékony, és nem szakadós, vagy merev a tészta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése